Évszaktípusok

Ez is, mint oly sok minden a divatban, valamikor az 1970-es évek Hollywoodjában kezdődött. Ugyan színes filmek már az 1930-as évek óta készültek az USA-ban, de a háztartásokban a színes televízió csak az 1970-es években vált elterjedtté.

Ekkor vált tehát fontossá a színek hatása és érvényesülése a képernyőn. A szakemberek észrevették, hogy míg egyes színekben a színészek üdébbnek, fiatalabbnak és egészségesebbnek tűnnek, addig más színek szürkéssé vagy sárgássá teszik arcukat.

Egymástól függetlenül négy kutatócsoport kezdett dolgozni az évszakelmélet alapjain és mindannyian ugyanarra az eredményre jutottak. Az arcszín, a szemszín és a bőrszín alapján minden embert be lehet sorolni négy, egymástól jól elkülöníthető csoport valamelyikébe. A négy csoport leginkább a négy évszaknak volt megfeleltethető, innen ered az évszaktípusok megnevezés.

A tavasz típus színei leginkább az ébredő természethez hasonlítanak. Visszaköszön az napsütés meleg, sárga fénye, a hajtásnak indult növényzet, a levelek és rügyek sárgászöldjei, a tavaszi virágok sárgái, narancsai, koralljai.

A nyár típus így szemléltethető legkönnyebben: Képzeld magad elé egy nyári nap reggelét a vízparton. A nap sárgája még halovány, erőtlen, a vízpára az ég kékjét és a víz zöldjét ellágyítja. A levegőben kékes-lilás vibrálás, a látóhatár szürkés, a parton nyári virágok.

Az ősz típus színei a megpihenő természet színeit idézik. Megtalálható köztük a barnás, sárgás, pirosas és fáradt zöld levelek meleg, sötét színe. Ide tartoznak még a kevésbé élénk narancsok és a keki különböző árnyalatai is.

A tél a hó fehérségében érhető nyomon a tél típus színeit vizsgálva. Képzelj el egy sípályát, amelynek hófehér haván siklanak a különböző sötét, élénk színárnyalatokba öltözött síelők fekete, piros, lila, kék, zöld, citromsárga, pink síruhákban. Mindezeket képes formában itt tekintheted meg.

Az, hogy melyik egyén melyik északtípusba tartozik, színteszttel állapítható meg. A színtesztet színtanácsadási szolgáltatás keretében, kb. 80 db színes kendő segítségével lehet elvégezni, ezeket meghatározott sorrendben felhelyezve és közben az arc színének változását figyelve állapítható meg az évszaktípus.

Kiemelt kép: Banner vector created by macrovector – www.freepik.com

Évszaktípusok

Pin It on Pinterest