Alapvető stílusok

Ha még nem találtad meg saját stílusodat, ajánlom figyelmedbe az alábbi összeállítást. Öt alapvető stíluson foglak végigvezetni. Az alapvető stílusok jellegzetességei mellett arra a kérdésre is választ kapsz, vajon adott stílusú gardróbnak milyen elemeket kell mindenképp tartalmaznia. Ha mindezt képeken is szeretnéd látni, híres hollywoodi sztárok példáin keresztül, ismerkedj tovább az alapvető öltözködési stílusokkal itt.

Alapvető stílusok 1 – Klasszikus stílus

A stílus képviselőit időtlen elegancia lengi körül. Öltözékükben dominálnak az egyszerű, klasszikus vonalak, anyagok és színkombinációk. Nem hajszolják a legújabb divattrendeket, inkább a minőségi alapdarabokra koncentrálnak, ha vásárolni indulnak.

A klasszikus gardrób szellős és rendezett, tulajdonosának tudatosságáról és magabiztosságáról tanúskodik. A klasszikus stílusú nő gardróbjában biztosan találsz kis fekete ruhát, egyenes vonalú nadrágot, ceruzaszoknyát, minőségi farmernadrágot, jól szabott blézert, elegáns cipőt, minőségi kézitáskát és övet.

A testalkatnak megfelelő ruhadarabok és szabásvonalak megválasztása ennél a stílusnál elengedhetetlen, csakúgy, mint a tökéletes méretválasztás.

Alapvető stílusok 2 – Lezser stílus

A lezser stílus – legyen szó akár business casual ruházatról (munkahelyi laza viselet), akár street casual öltözékről (utcai laza viselet) – két kulcsszava a kényelem és a divatosság. A lezser ruházat magától értetődően laza, viselni kényelmes és fesztelen érzés, de csak akkor stílusos, ha az öltözék minden egyes darabja divatos. Fontos, hogy a ruházat tükrözze azt a könnyedséget és természetes stílusérzéket, mellyel viselője aznapi szettjét összeállította.

Mindez természetesen tanulható és fejleszthető. Íme néhány tipp lezser gardróbod összeállításához.

A munkahelyi laza péntekekre gyűjts be néhány legalább térdig érő bővebb szabású szoknyát, az alakodat lazán követő egészruhát és átlapolós ruhát. A bővebb szabású blúzok, rövidujjú galléros ingek szoknyával és vászonnadrággal is jól működnek. Bátran viselj lapos vagy telitalpú cipőt, hogy igazán kényelmesen érezd magad. Megengedőbb munkahelyi környezetben a farmer, a laza felsők, sőt, a tornacipő is elfogadható.

A street casual ötözékbe szinte minden belefér, ami megfelelően laza és kényelmes. Farmerek, topok, dzsekik, lapos cipők, csizmák, pamut, vászon anyagok és kötöttáru, ezekből válogass.

Alapvető öltözködési stílusok – Minimalista stílus

A stílus a minimalizmusban, az 1960-70-es évek egyik modern művészeti irányzatában gyökerezik. Ahogyan a minimalista művész letisztult, egyszerű alkotásait minimális eszköz- és anyaghasználattal hozza létre, úgy a minimalista ruhákról hiányzik minden felesleges részlet, minden zavaró minta, szabásvonal és színkombináció, s az eredmény hasonlóan dísztelen, a feltűnést mellőző, mégis roppant kifinomult és elegáns lesz.

A stílus követőjének – a klasszikus stílushoz hasonlóan – időtlen eleganciát kölcsönöz. Ha minimalista gardróbra vágysz, csak kiváló minőségű anyagokból készült ruhákat vásárolj. Egy szetten belül legfeljebb két színt alkalmazz, s a színek legyenek semlegesek. A szabásvonalak legyenek határozottak, egyszerűek. Kerüld a mintákat (kevés geometrikus minta még nem stílusidegen) és a túlzott ékszerezettséget.

Alapvető öltözködési stílusok – Maszkulin stílus

A maszkulin stílus jellemzően a klasszikus férfiöltözetből átvett ruhadarabok, anyagok és minták női ruhatárba történő beemelésével operál. Gyökerei a nők nadrágviselésének kezdeteihez nyúlnak vissza. Ahhoz a divattörténeti jelentőségű pillanathoz, amikor Coco Chanel valamikor a 30-as években először jelent meg nadrágban nyilvános eseményen. Ebben a pillanatban indult hódító útjára a női nadrág, hogy végül elterjedt utcai viseletté váljon. Ugyanis „az elegancia feltétele az akadálytalan mozgás lehetősége” – ahogy Chanel mondta egykoron.

A modern maszkulin stílus alapeleme is a nadrág, mely legyen boyfriend fazonú farmer, vagy egyenes, esetleg bővülő szárú, a férfi szövetnadrágokhoz hasonló fazonú nadrág. Felülre hordhatsz kötött pulóvert, csíkos inget, akár nyakkendővel, mellénnyel is, kockás inget vagy férfias blézert. A lábra bakancs, mintásra kivarrt cipő, mokaszin vagy tornacipő kerüljön. A kalap rendkívül markáns kiegészítő, ékszerre viszont nem szükséges költened, ha ezt a stílust érzed magadhoz közel. Az alkalmi megjelenés alapdarabjai a nadrágkosztüm és a férfias felsővel viselt egyenes vonalú, földig érő szoknya.

Alapvető öltözködési stílusok – Trendi stílus

A trendi stílus az igazi divatőrültek sajátja. A megrögzött trendkövetők kivételesen nyitottak az újra, a változásra, a folyamatos megújulás értékrenddé, sőt, életmóddá vált náluk. Bármit megvehetnek, persze mindenből a legjobbat. Gardróbjuk hatalmas és állandóan átalakulóban van. Nem ragaszkodnak ruhadarabjaikhoz, boldogan cserélik le azokat újabbakra és még újabbakra.

Természetesen a vaskos bankszámla még nem garancia a stílusos megjelenésre. A sokféle markánsan különböző ruhadarabot és kiegészítőt viselni is tudni kell. A harmónia megteremtéséhez az exhibicionista személyiségen túl rendkívüli stílusérzék is szükséges. A trendkövetők többsége a divatszakmában dolgozik. Véletlenek márpedig nincsenek.

Kiemelt kép: Free Vector | People queuing in bank lining up for atm cash machine waiting messaging flat horizontal composition illustration (freepik.com)

Alapvető stílusok

Pin It on Pinterest